Project Partoens-Van Haute te Tongeren

Monumentale renovatie van monumentaal advocatenkantoor

Project Partoens-Van Haute te Tongeren

De unieke onthaalruimte met een Lalegno FINELINE parketvloer bij de advocaten Partoens-Van Haute.

De advocaten van Partoens-Van Haute in Tongeren verrichten hun werkzaamheden vanaf nu in een gerenoveerd kantoor. De rode draad: stijlvolle, hedendaagse frisheid die samenkomt met historische klasse. Gebroeders Janssen nam niet alleen het plaatsen maar ook het uitbreken van vloeren en trappen voor zijn rekening. Bij deze renovatie hielden zowel architect Rudolf Kraus van Mirablau uit Bilzen als het team van Gebroeders Janssen het monumentale karakter van het pand nauw in het oog.

Een traditionele parketvloer met een versaille oud eiken motief.

Een stevige uitdaging. Dat bleek de renovatie van het advocatenkantoor op de Vlasmarkt te zijn. Er moesten immers ook vloeren en trappen uitgebroken worden. Dat gebeurde met de grootste precisie. Mede-eigenaar van Gebroeders Janssen, Frank Janssen legt uit: ‘Het kantoor van Partoens-Van Haute Advocaten bevindt zich in een prachtig monumentaal pand in Tongeren. Monumenten zijn geen onbekend terrein voor ons, en we weten dat we vooral in dat soort omgevingen netjes, voorzichtig en vlot moeten werken. In totaal braken we vijf houten en stenen vloeren en drie trappen uit. Zonder problemen en met respect voor het pand.’ 

Monumentale sfeer, moderne elegantie

De stijl van de vloeren en trappen waarvoor architect Rudolf Kraus koos, sluiten naadloos aan op de grootse, monumentale sfeer van het pand. Tegelijk doen ze fris en licht aan. De lichtgekleurde parketvloeren werken namelijk uitstekend samen met de houten balken en rijkversierde kroonlijsten en plafondrozetten. Neem de moderne FINELINE vloer van Lalegno bijvoorbeeld. Deze moderne vloer met zijn geraffineerde lijnenspel vormt samen met de klassieke muurbekleding een bijzondere combinatie in de wachtruimte van het advocatenkantoor. Ook de massieve trappen stralen een solide en tegelijk stijlvolle finesse uit.

Een gerenoveerde trap gerealiseerd door Gebroeders Janssen.

Akoestisch purschuim

Een van de voorwaarden waaraan de ruimtes moesten voldoen, was een goede akoestiek. Discretie en rust zijn immers belangrijke aspecten van een advocatenkantoor. Rudolf Kraus constateerde een probleem daaromtrent. ‘Tijdens de verbouwing kwamen we erachter dat we de gesprekken op de etage boven ons bijna woordelijk konden volgen. Dat moest natuurlijk opgelost worden. Daarom voorzag het team van Gebroeders Janssen alle ruimtes van een speciale geluiddempende ondervloer. Ook vulden de mannen alle kieren tussen muren en vloerplanken met speciaal akoestisch purschuim. De ruimtes klinken nu zoals ze eruitzien: rustig en stijlvol.’ Frank Janssen beaamt dat: ‘Echoënde voetstappen en galmende gesprekken horen niet thuis in een advocatenkantoor. Dat is nu perfect opgelost.’

Opdrachtgever vroeg om Gebroeders Janssen

Rudolf Kraus was voor deze renovatie nog niet bekend met Gebroeders Janssen. ‘Geografisch gezien liggen onze bedrijven nogal ver uit elkaar, dus het is logisch dat we elkaar niet kenden. Het was de opdrachtgever zelf die aangaf graag met Gebroeders Janssen samen te werken. En die samenwerking beviel prima! Ik kon goed uit de voeten met het brede aanbod vloeren en trappen. Inmiddels zit de tweede samenwerking er alweer op!’

Met dank aan: Partoens-Van Haute Advocaten www.partoens.com en Rudolf Kraus, Mirabeau www.mirablau.be