Houten Terras

HOUTEN TERRAS

blootvoets cocoonen op een houten vloer

Wie terrasvloeren kiest, merkt snel de stijlvolle uitstraling op die een houten terras biedt. Of het nu gaat om een stabiel oppervlak voor uw tuinset of om een terrasvloer die uw loungeset extra cachet geeft, houten terrasplanken bieden de mooiste oplossing. Ook als vloerbedekking voor uw plat dak biedt een houten terras de perfecte oplossing. Hout is immers een warm, natuurlijk materiaal. Bovendien heeft de juiste houtsoort een lange levensduur en vraagt deze weinig onderhoud.

De juiste houtsoort voor een houten terras?

Terrasvloeren moeten vanzelfsprekend weerbestendig zijn. Klimaatschommelingen en vocht mogen voor de houten terrasplanken geen probleem vormen. Omdat de terrasvloer bovendien ook sterk en slijtvast moet zijn, komt men al snel bij houtsoorten met een hoge duurzaamheid, hetzij van nature, hetzij door vakkundige verduurzaming. Enkele zeer geschikte keuzes voor een houten terras zijn onder andere Ipé, Itauba, Afzelia, Tamme Kastanje, Merbau, Moabi, Purperhart en Jatoba. Doordat Ipé en Itauba praktisch geen splinters vormen, kunnen zij ook blootsvoets worden belopen. Indien u de voorkeur geeft aan Bangkirai, kies dan voor een goede kwaliteit.

Een houten terras aanleggen: enkele aandachtspunten.Bij de aanleg van een houten terras zijn, naast het juiste hout, nog andere zaken van belang, zoals de stabiliteit van de ondergrond. Een lichte waterdoorlatende en onkruidwerende stabilisé is ideaal, al kan u ook opteren voor beton, mits integratie van een goede afwatering. Zorg ook voor voldoende spatiëring tussen de onderliggers en tussen de houten terrasplanken. Bevestig de planken met roestvrije schroeven, die u op ongeveer 3 cm van het plankuiteinde vast schroeft.

Enkele weetjes

  • Houten terrassen vragen bijna geen onderhoud en laten zich makkelijk reinigen met behulp van een hogedrukreiniger (zorg bij gebruik van een krachtige straal wel voor voldoende afstand tot het houtoppervlak).
  • Zonlicht en weersomstandigheden zorgen voor een natuurlijke vergrijzing van het hout, zonder hierbij afbreuk te doen aan de kwaliteit ervan. Verkiest u toch de originele kleur? Smeer de houten terrasplanken dan in met gepigmenteerde olie.
  • Geribbeld terrashout is niet minder glad dan houten terrasplanken met een egaal oppervlak, doordat vuil- en vochtdeeltjes zich in de ribbels opstapelen en algengroei stimuleren. Een algendodend sproeimiddel houdt uw terras algenvrij en voorkomt zo watergladheid.

Voor een duidelijk en helder advies op maat kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen +32 (0)89 701 662