Traditioneel Parket

TRADITIONEEL PARKET

de rustieke warme uitstraling van hout

Wanneer mensen op zoek gaan naar een vloerbekleding voor hun woning, wordt traditioneel parket vaak overwogen. De rustieke, warme uitstraling van het hout brengt immers een stijlvol aspect bij aan de kamers. Een klassieker in deze groep van vloerbedekking is het traditioneel massief parket, maar wat behelst dit precies?

Soorten traditionele parketvloeren

Traditionele houten vloeren bieden meer keuze dan men in eerste instantie zou vermoeden. Dit is zeker het geval voor traditioneel parket. Alles begint met de keuze van het hout dat best geschikt is, voor de ruimte waarin de massieve plankenvloer zal worden geplaatst. Eik, afromosia, afzelia, jatoba, kambala, merbau, teak, wengé, de keuze is uitgebreid en zal vooral worden ingegeven door de kleur, die moet passen bij de kamer in kwestie, de gekozen inrichtingsstijl en de persoonlijke voorkeur. Naast de houtsoort is ook de manier van leggen belangrijk. De 2 oudste vormen van het leggen van traditioneel parket, zijn de tapis en bourgogne wijze. Beiden bieden de mogelijkheid om te werken met verscheidene patronen, zoals onder andere mozaïek, hoogkant mozaïek of kopshout. Het gekozen legpatroon zal een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de juiste plankenbreedte. Traditioneel hebben de planken van een massief parket een dikte vanaf 6-9 mm, qua breedte kunnen deze echter variëren tussen 7 en 30 cm.

Parketvloeren leggen

Bij traditioneel massief parket is de vervaardiging van de planken het enige wat niet ter plaatse gebeurt. Het leggen van parketvloeren gebeurt immers volgens een heel specifieke werkwijze en laat geen prefabricatie toe:

  • Plaatsen van de juiste ondervloer voor uw ruimte (spaanplaat of eiken mozaïek)
  • Lijmen en nagelen van het traditioneel massief parket aan deze ondervloer
  • Schuren van de planken
  • Afwerken met beits, olie, lak of was

Deze stappen resulteren in een prachtige, massieve plankenvloer, maar zorgen er helaas ook voor dat de installatieploeg heel wat uren op de werf zal moeten doorbrengen.

Hoe dan ook blijft een traditioneel massief parket een prachtige manier om een ruimte extra warmte te laten uitstralen. Men dient er wel rekening mee te houden dat deze vloeren eveneens onderhevig zijn aan slijtage en na verloop van tijd sporen van gebruik zullen vertonen. Indien u dit niet wenst, zullen de beide laatste stappen van het plaatsingsproces moeten worden herhaald.

Om traditioneel parket te plaatsen in combinatie met vloerverwarming, volstaat het te opteren voor een mozaïek ondervloer met een dikte van 8 mm met daarop een massief parket met een dikte van 9 mm.

Voor een duidelijk en helder advies op maat kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen +32 (0)89 701 662