Wintermaanden zonder luchtbevochtiger zijn schadelijk voor mens en parket

WINTERMAANDEN ZONDER LUCHTBEVOCHTIGER ZIJN SCHADELIJK VOOR MENS EN PARKET

de luchtbevochtiger biedt oplossingen bij droge lucht

Het aanzetten van de verwarming tijdens de wintermaanden is een natuurlijke reflex. We willen immers allemaal die barre winterkoude buitenhouden en thuiskomen in een veilige, warme haven. Maar staan we er wel eens bij stil welke gevolgen dit heeft voor de luchtvochtigheid in onze kamers? En wat voor schadelijke gevolgen een te droge lucht in huis kan hebben voor zowel het aanwezige hout, als de bewoners zelf?

Droge lucht in huis is ongezond voor mens en parket

Het verwarmen van een woning leidt onvermijdbaar tot een drogere lucht in onze kamers. Dat deze droge lucht echter ook negatieve gevolgen met zich meebrengt voor onszelf en voor onze houten vloeren, zijn feiten waaraan velen geen aandacht schenken. Nochtans zijn de mogelijke ongemakken en beschadigingen niet van de minste. Laat ons eens kijken welke problemen een te droge lucht in de kamers kan veroorzaken.Het menselijke lichaam vertoeft het liefst in een ruimte waar de luchtvochtigheid ongeveer 50-55% bedraagt. Door het aanzetten van de verwarming is het echter niet ongewoon dat deze relatieve luchtvochtigheid een flinke drop gaat maken tot 40% of in sommige gevallen nog minder. Het gevolg is dat we plotseling irritaties, ontstekingen en pijn krijgen omwille van de te droge lucht waarin we ons bevinden. Ervaart u tijdens de wintermaanden wel eens één of meer van volgende symptomen, dan mag u gerust aannemen dat het tijd wordt de droge lucht in uw kamers onder handen te nemen:

- Droge, soms schilferige huid
- Prikkende of zelfs branderige ogen
- Ooglidontstekingen
- Ontstekingen van de slijmvliezen
- Spontane bloedneuzen
- Plotselinge hoofdpijn
- Geïrriteerde luchtwegen
- Vervelende prikkelhoestbuien
- Concentratieproblemen

Het zijn slechts enkele van de vele lichamelijke en mentale problemen die door te droge lucht kunnen worden veroorzaakt.

Hier stopt het verhaal echter niet. Ook het aanwezige houtwerk in woningen met een te droge lucht krijgt het hard te verduren. Hout is en blijft immers een levende materie, die eveneens het best gedijt in ruimtes met een luchtvochtigheidsgraad tussen 50-55%.

Wanneer het te lang wordt blootgesteld aan een lagere relatieve vochtigheid, is het risico op permanente beschadiging onmiskenbaar.Typische gevolgen van een te droge lucht op parket, meubels en zelfs houten muziekinstrumenten, is dat deze barsten en scheuren gaan vertonen. Dat de mooie, stijlvolle aanblik van het hout hierdoor een flinke knauw krijgt, daar bent u het allicht wel mee eens.

De luchtbevochtiger biedt oplossingen bij droge lucht

Hoewel te weinig wordt stilgestaan bij bovenvermelde problemen, is het voorkomen ervan heel eenvoudig met behulp van luchtbevochtigers. Deze toestellen zijn er immers op gericht de relatieve luchtvochtigheid in ruimtes ideaal te houden. Door de brede waaier aan types luchtbevochtigers, is er in elke omstandigheid een perfect toestel beschikbaar. Sommige toestellen verspreiden continu een lichte nevel of waterdamp, waardoor de droge lucht voortdurend wordt verrijkt met water, terwijl andere toestellen de te droge lucht in kamers gaan aanzuigen, om deze vervolgens in het toestel langs vochtfilters te leiden en vervolgens als vochtige lucht terug de kamer in te stuwen. Een bijkomend voordeel van dit laatste type luchtbevochtiger is dat de grovere verontreinigingen, zoals pollen en stof, tijdens dit proces in het toestel achterblijven. De uitgestoten lucht is dus niet enkel perfect qua vochtigheid, maar is bovendien veel hygiënischer.

Wie tijdens de wintermaanden, of het ganse jaar door, de luchtvochtigheid in de kamers op peil houdt met luchtbevochtigers, zorgt niet alleen voor een verhoogde duurzaamheid van het parket, maar zorgt dus ook voor een propere lucht in de ruimtes. Bovendien blijft u met een luchtbevochtiger gespaard van de negatieve effecten die een te droge lucht kan hebben op uw lichaam en blijft uw huid elastisch en soepel.

Aankopen van een luchtbevochtiger

Heeft u interesse in het aankopen van een luchtbevochtiger of zoekt u begeleiding bij aanschaf? Aarzel dan niet en contacteer onze medewerkster Annabel voor meer informatie. Gelieve meteen de oppervlakte van uw kamer weer te geven en ons te laten weten of u een luchtbevochtiger met of zonder filter wenst. Wij zoeken dan voor u de beste luchtbevochtiger op maat van uw wensen.

 

 

Voor een duidelijk en helder advies op maat kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen +32 (0)89 701 662