Parket renovatie

PARKET RENOVATIE

uw beschadigde vloer volledig hernieuwd

Een parketvloer heeft stijl en uitstraling, maar is aan slijtage onderhevig en dient dus soms te worden gerenoveerd. We zoomen even in op het proces van het parket herstellen.

Stap 1: Parket schuren

Een eerste stap bij de renovatie van parket, is het schuren van de plankenvloer, door middel van een parketschuurmachine, om oneffenheden weg te werken en de versleten bovenlaag te verwijderen.

Stap 2: Parket borstelen

Borstelen is geen essentieel onderdeel van het parket herstellen, maar brengt de nerfstructuur van het hout terug heel mooi naar boven en geeft een doorleefde uitstraling aan uw parket vloer. Vooral bij gezinnen met huisdieren of kinderen is parket borstelen nuttig. Het verwijdert immers het zachte hout, wat kleine beschadigingen verhult.

Stap 3: Parket behandelen

Net als het leggen van parket, biedt ook behandeling bij de renovatie ervan verschillende opties:

  • Parket lakken: Parket lakken zorgt voor een slijtvaste bovenlaag op uw plankenvloer, die bovendien ook zeer makkelijk te onderhouden is.
  • Parket in de was zetten: Een veel gekozen afwerking voor parket is was of een olie/was combinatie. Door het impregneren van het parket en het afwerken met was, wordt de structuur van het hout mooi benadrukt.
  • Parket oliën: Parket oliën is tegenwoordig 'in' en terecht. Na het schuren van de plankenvloer, wordt deze rijkelijk ingewreven met 100% zuivere olie, die na 25 minuten inwerking machinaal wordt ingewreven.
  • Parket met kleurolie: Een specifieke vorm van parket oliën, is de afwerking met kleurolie. Dit komt voort uit de trend om een parketvloer in te kleuren en op deze manier de gewenste uitstraling nog beter te benaderen.
  • Parket boenen: Boenwas voor parket is een vloeibaar product, dat u als grondlaag én als onderhoudsproduct kan gebruiken en een mooi natuurlijk uitzicht geeft aan uw parketvloer. Deze methode is wel vlekgevoelig en arbeidsintensief wanneer het om onderhoud gaat. Bij parket renovatie wordt het boenen nog slechts zelden toegepast.
  • Parket roken: Parket roken is een veel gebruikte behandelingswijze voor eikenhout, waarbij bakjes met ammonia in de ruimte worden geplaatst. De ammonia dampen reageren met het looizuur in het hout, dat verdwijnt, waardoor het hout een donkerder, natuurlijke kleur krijgt en de tekening wordt benadrukt.
  • Parket logen: Parket logen is vrij gelijkaardig aan parket roken, maar gebeurt door het insmeren van de plankenvloer met een loogproduct.

 

Stap 4: Plinten en profielen

Voor een goede parket renovatie kan het aan te raden zijn om plinten en profielen te verwijderen. Dit laat namelijk toe om bij het schuren met de parketschuurmachine dichter langs de muren te komen. Indien u dit wenst kunnen er zelfs nieuwe houten plinten en profielen worden geplaatst, die de houten vloer nog beter tot zijn recht te laten komen.