Houtsoorten

HOUTSOORTEN

diverse mogelijkheden op een rij

Elke houtsoort is verschillend en heeft specifieke eigenschappen, zoals kleur, nerf en draagkracht. Om u volledig naar uw wensen te kunnen bedienen, hebben we meer dan 30 houtsoorten in ons assortiment. Hardhout, tropische of exotische houtsoorten, het kan allemaal. Even een verkort overzicht van onze houtsoorten:

1. Europese eik / European Oak

Europese eik (of European Oak) is wellicht de bekendste Europese houtsoort op de markt. De houtsoort is niet alleen sterk, redelijk hard en uiterst betrouwbaar, maar ook heel makkelijk te bewerken en af te werken. Vers is de Europese eik bijna wit, maar blootstelling aan de lucht zorgt voor een crème-witte verkleuring. Donkere eik is eigenlijk Europese eik, die een kleurbehandeling onderging. Deze houtsoort leent zich perfect voor toepassing binnen- en buitenshuis.

2. Amerikaanse eik

Wanneer mensen het hebben over eikenhout, bedoelt men meestal Amerikaanse eik. Geteeld in Noordoost-Amerika, heeft deze als sierboom echter zijn weg gevonden naar Europa (Europese eik is eigenlijk Amerikaanse eik, die in Europa werd gegroeid).
Een Amerikaanse eiken vloer straalt warmte uit, is in veel verschillende maten en kwaliteiten te verkrijgen  en kan in veel verschillende patronen kan worden gelegd. Het borstelen van het hout, zorgt voor een meer afgetekende nerfstructuur.

3. Maple parket of Canadees Esdoorn parket (Acer)

Maple parket of Esdoorn parket is meestal afkomstig van de Acer Saccharum (Suikermaple), de nationale boom van Canada, en is één van de lichtst gekleurde houtsoorten. Mettertijd zal een Esdoorn vloer zelfs eerder goudgeel kleuren. Het Maple parket heeft een zeer fijne nerfstructuur, maar is gevoeliger voor luchtvochtigheid dan de meeste andere houtsoorten.

4. Bilinga parket (Nauclea Trillesii)

Bilinga is een West-Afrikaanse hardhout soort, die dikwijls wordt gebruikt voor zware constructies. Ook wel Opépé, Kusia of Badi wordt genoemd, heeft Bilinga hout een zeer mooie oranjebruine kleur en een zeer fijne structuur. Het heeft zeer weinig werking en is qua duurzaamheid te vergelijken met Teak en Afzelia en kan perfect worden gebruikt voor tal van patronen.

5. Afzelia parket of Doussié parket (Afzelia)

Afzelia hout (ook Doussié of Apa genoemd) komt uit tropisch West-Afrika en is in verschillende soorten verkrijgbaar (wij bieden de Afzelia pachyloba en de Afzelia Doussié aan). Een Afzelia vloer is niet egaal van kleur. Het hout is na het oogsten witgeel, maar blootstelling aan zonlicht en lucht zorgen voor een oranjebruine kleur, die met de jaren donkerder wordt. Een Afzelia parket is zeer duurzaam, ongevoelig voor luchtvochtigheid en heeft weinig werking.

6. Kambala parket of Iroko hout

Kambala hout of Iroko hout, groeit in West-Afrika en is vrij hard en duurzaam. Het is licht bruinachtig van kleur, maar wordt donkerder met ouder worden, waardoor het op Teak gaat lijken. Een Kambala parket of Iroko parket is vrij grof qua nerfstructuur.

7. Merbau parket (Intsia bijuga)

Merbau is een harde houtsoort uit Zuidoost-Azië. Merbau hout is roodbruin, maar wordt donkerder door zonlicht. Een merbau vloer is niet egaal van kleur, maar wel qua structuur.

8. Amerikaans noten of walnoot parket

Amerikaans notenhout of Black Walnut is afkomstig uit Zuidoost-Canada en het Noordoosten van de USA en is komt voor in 2 kleuren. Zo is het spinthout crème-wit van kleur, terwijl het kernhout een chocoladebruine kleur heeft, die lichter wordt naarmate de jaren verstrijken. Amerikaanse noten is iets zachter hout dan bijvoorbeeld eiken en heeft een matige nerfstructuur.

9. Teak parket (Tectona Grandis)

Teak parket wordt vervaardigd met het hout van de teakboom, een traag groeiende boomsoort die afkomstig is uit Burma en Thailand. Hoewel de teak intussen ook op plantages wordt gekweekt in andere contreien, blijft teak parket, vervaardigd met hout uit de originele streken, duurzamer. Het gouddonker- tot roodachtig bruin teak hout is zeer makkelijk te bewerken en splintert niet.

10. Wengé parket (Milletia Laurentii)

Wengé hout is afkomstig uit West-Afrika, Kameroen en Kongo. Hoewel het hout na het kappen bijna wit van kleur is, donkert het sterk na. Een Wengé vloer is dan ook zeer donker, zelfs bijna zwart. Door de zeer donkere kleur, wordt Wengé hout dikwijls gebruikt om contrasten te creëren in parketvloeren. Wengé parket is zeer hard en laat zich makkelijk bewerken.

11. Amerikaanse Zwarte Kers / American Black Cherry

Amerikaanse Kers of Black Cherry is een veel gebruikte houtsoort, afkomstig uit de Amerikaanse staten Pennsylvania, Virginia, West-Virginia en New York, die lichtrood is. Het hout laat zich zeer makkelijk bewerken en heeft een middelmatige sterkte en schokvastheid.

12. Jatoba hout (Hymenaea Courbaril)

Jatoba vloeren worden meestal vervaardigd met Braziliaans hout. Het duurzame Jatoba hout is prachtig donkerrood gekleurd en heeft een matig fijne nerfstructuur. Bovendien is het makkelijk bewerkbaar.

13. Beukenhout premier

Beukenhout is zowel gestoomd, als ongestoomd in de handel te verkrijgen. Een ongestoomd beuken parket is crème-wit van kleur maar weinig duurzaam, waardoor het af te raden is voor gebruik in vochtige kamers, zoals een badkamer.

14. Beuken gestoomd

Het gestoomd hout van de beuk, één van de meest gebruikte houtsoorten, komt uit heel Europa, met uitzondering van Zuid-Griekenland en Spanje, en heeft oorspronkelijk een roodachtig-witte tot lichtgrijze kleur. Het stomen verkleurt de tint tot zalmrood. Een gestoomd beuken parket is hard, makkelijk bewerkbaar en splintert niet. Beuken hout is echter niet duurzaam.

15. Mahoniehout (Entandrophragma Utile)

Mahoniehout is afkomstig uit Ivoorkust, Kameroen en Congo en wordt hierdoor ook vaak Afrikaans Mahonie genoemd. De lichtroze-bruine tot roodachtig-bruine tint, wordt door nadonkering paarsbruin van kleur. Het stevige, makkelijk verwerkbare mahoniehout is het meest gebruikte tropische hout, maar is slechts matig duurzaam.

16. Curupixa

De Curupixa groeit vooral in Guyana en het Amazonegebied. Het hout is oker tot rozebruin van kleur en is matig tot niet duurzaam. Curupixa hout heeft een matig fijne nerf en bevat weinig tekening.

17. Sucupira / Sucupira Amarelho

Sucupirahout komt uit tropisch Zuid-Amerika. Het kernhout van de Sucupira is donkerbruin met lichtere strepen, terwijl het spinthout eerder geelachtig is van kleur. De matig duurzame tot duurzame kwaliteiten van het kernhout, maken het heel geschikt voor parket. Sucupira is echter moeilijk te bewerken en voorboren is in vele gevallen aangewezen.

18. Muiracatiara

Het hout van de Muiracatiara is licht oranjebruin gekleurd en heeft een lichte nerfstructuur. Na drogen verdonkert de kleur echter snel tot een oranje of donkerrood bruine tint. Hoewel vrij hard, is Muiracatiara toch vrij makkelijk te bewerken. Bovendien is het zeer duurzaam en uiterst geschikt voor parketvloeren.

19. Purperhart hout

Purperhart komt uit de tropische wouden in Zuid- en Midden-Amerika en heeft na droging een zeer mooie paarsblauwe kleur. In België wordt bijna uitsluitend Purperhart hout uit Brazilië ingevoerd. Deze houtsoort is matig duurzaam tot duurzaam en laat zich goed bewerken. De paarsblauwe kleur bewaart u best door te kiezen voor een afwerking zo goed mogelijk afsluit voor lucht.

20. Afromosia hout

Het duurzame tot zeer duurzame Afromosia hout is afkomstig uit Midden- en West-Afrika en heeft een prachtige, goudbruine kleur.. Afromosia parket is zeer makkelijk bewerkbaar. In vochtige omstandigheden kunnen de loofstoffen in het hout corrosie veroorzaken op metaal waarmee het in contact staat. Bevestiging met roestvrije materialen is aangewezen.

21. Zebrano hout

De Zebrano groeit in tropisch West-Afrika en dankt zijn naam aan het zebra-achtige patroon van het hout. Bewerken gaat heel vlot, maar de stoffen in het hout kunnen leiden tot afstomping van de gebruikte werktuigen.

22. Ipé hout

Ipé hout is afkomstig uit de bossen in Midden- en Zuid-Amerika en heeft een zeer fijne nerfstructuur. Het kernhout van de Ipé is bruin en vaak licht tot donker gestreept, terwijl het spinthout eerder geelachtig grijs is van kleur. De duurzaamheid van het kernhout is bovendien zeer goed, terwijl het spinthout niet duurzaam is. Ipé hout is zeer goed bewerkbaar.

23. Essenhout / European Ash

Essenhout is een bleke houtsoort, die afkomstig kan zijn uit Europa of Noord-Amerika. In Europa is de Europese Es de belangrijkste boom voor de houtproductie. Essen hout is niet duurzaam, maar heeft harde, soepele, elastische en veerkrachtige karakteristieken. Het bewerken van het hout is zeer makkelijk.

24. Guatambu

Guatambu hout is onder andere afkomstig uit Paraguay en is een bleke, eerder witachtige houtsoort. Hierdoor wordt het, vooral in Nederland, ook wel 'ivoorhout' genoemd. Het kernhout en het spinthout hebben respectievelijk weinig en geen duurzaamheid, waardoor het hout enkel binnen kan worden gebruikt. De fijne, regelmatige nerfstructuur maken het echter wel makkelijk bewerkbaar.

25. Padoek hout

Padoek hout is een zeer duurzame en stabiele houtsoort, afkomstig uit Midden- en West-Afrika, met een koraalrood tot paarsbruin kernhout. Het spinthout van de Padoek is eerder crèmekleurig. Ook op vlak van duurzaamheid zijn het kernhout, dat zeer duurzaam is, en spinthout, helemaal niet duurzaam, van de Padoek sterk tegengesteld. Bewerking van Padoek hout is zeer makkelijk.

26. Panga-Panga

De Panga-Panga is een boomsoort uit Oost-Afrika met een fijngeaderd bruin kernhout, dat zeer duurzaam is, en een witachtig spinthout, dat net niet duurzaam is. De hardheid van Panga-Panga zorgt voor een bewerking die zeer afstompend is voor werktuigen, waardoor voorboren aangewezen is.

27. Moabi hout

Moabi hout is een zeer duurzaam Afrikaans hardhout, dat afkomstig is uit Midden- en West-Afrika. Het kernhout van de Moabi is roze tot donker bruinrood en zeer duurzaam. Het spinthout echter,  rozegrijs getint, is niet duurzaam. De kiezel in het Moabi hout, heeft een afstompend effect op snijwerktuigen, waardoor het aangewezen om voor te boren.

28. Robinia hout

Robinia hout is de meest duurzame Europese houtsoort, afkomstig uit Midden-Europa, en heeft een olijfbruin kernhout en een geelwit spinthout. De uitzonderlijke duurzaamheid van het kernhout, gecombineerd met de hoge hardheid, zorgt ervoor dat Robinia planken uiterst geschikt zijn voor het plaatsen van parket dat veel belopen zal worden. Robinia hout is bovendien makkelijk bewerkbaar.

29. Basralocus

De Basralocus, of Angélique, is een zeer duurzame Zuid-Amerikaanse houtsoort met een kleur die kan variëren tussen goudkleurig en purperbruin. Het kernhout is bovendien zeer duurzaam. Door de aanwezigheid van kiezel in het Basralocushout, is het aangewezen om hardstalen werktuigen te gebruiken bij de bewerking ervan.

Voor een duidelijk en helder advies op maat kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen +32 (0)89 701 662