Legpatronen

LEGPATRONEN

soorten legpartonen voor parket

Houten vloeren in een woning bestaan al sinds de middeleeuwen. Natuurlijk ging het hier enkel om tot planken verzaagde bomen, die in een bepaald patroon naast elkaar werden gelegd. Doordat de planken gewoon buiten werden gelegd voor een winddroog resultaat, waren kieren en gekrompen planken veelvoorkomend.

Pas na de middeleeuwen experimenteerde men met meetpatronen en het bewerken van het hout, waardoor voor het eerst kon worden gesproken van echt parket. Door de experimentele status werd parket echter een dure onderneming en dus een statussymbool, weggelegd voor paleizen en grote woningen. Pas vanaf de 17de eeuw vond deze prachtige vloerbedekking zijn weg naar andere interieurs.

Natuurlijk was het in het Parijs van de achttiende eeuw, dat parket legpatronen  steeds kunstzinniger werden. De vloeren in de paleizen van Versailles en Wenen tonen nog steeds heel mooi de invloed van de barokstijl op parketpatronen.

De industriële revolutie (19de eeuw), maakte het mogelijk om parketvloeren kunstmatig te drogen en machinaal te verwerken. De grootschalige verspreiding van het traditioneel parket, naar particuliere interieurs, was een feit.

Parket legpatronen in de 21ste eeuw

Er zijn heel wat soorten parketvloeren beschikbaar tegenwoordig. Sommige keuzes, zoals de legwijze en de houtsoort, zijn eenvoudig. Heel anders is het wanneer het gaat om de parket legpatronen die u wil gaan gebruiken voor uw woning. De keuze qua parket motieven wordt immers enkel beperkt door de verbeeldingskracht van de bouwheer. We zetten voor u even de meest voorkomende parket patronen en parket motieven op een rijtje:

1. Het stroken parket

Het oudste parketpatroon is ongetwijfeld het stroken parket, waarbij de planken in stroken naast elkaar worden gelegd. Doordat dit patroon de structuur van het hout mooi benadrukt, is het nog steeds heel populair. De vooruitgang qua productiewijzen zorgt er natuurlijk wel voor dat de mogelijke variaties, zelfs voor stroken parket, intussen ontelbaar zijn geworden. U kan kiezen voor lange, korte, smalle of brede stroken die bovendien in de lengte, breedte of zelfs diagonaal kunnen worden gelegd. U kan natuurlijk ook perfect variëren met de breedtes van de planken. En dan hebben we het nog niet eens over het al dan niet aansluiten van de planken.

2. Het visgraat parket

Het visgraat parket wordt vaak gelegd en is ongetwijfeld één van de bekendste parket motieven. De oorsprong van de naam ligt natuurlijk in de gelijkheid die het motief vertoont met de graten van een vis.
Een visgraat parket leggen is geen sinecure. Alle delen van een visgraat vloer staan met elkaar in verband, waardoor het visgraatparket één geheel vormt. Dit maakt het onmogelijk om een visgraat motief te imiteren met vloerdelen of kliksystemen. De accuraatheid in de manier van leggen zorgt ervoor dat de kosten voor een visgraat parket wel kunnen oplopen. Bovendien wordt dit legpatroon ook vaak afgewerkt met band en bies.

Lees hier meer over de B:hard visgraat houten vloeren die gelegd worden door de Gebroeders Janssen.

 

3. De Hongaarse punt

Hoewel de Hongaarse punt soms wordt verward met een visgraatparket, zijn de beide toch zeer verschillend. Bij een Hongaarse punt parket worden de planken namelijk onder een hoek van 45° geplaatst, aaneensluitend aan de bovenzijde. Bij een visgraat parket worden kopse zijde en lange zijde haaks op elkaar gelegd, in een hoed van 90°.

4. Het Versailles parket

Een prachtvoorbeeld van het Versailles parket is natuurlijk te vinden in het paleis van Versailles. Dit ambachtelijk, bestaande uit geometrische patronen binnen een vierkante vorm, was destijds voorbehouden voor de hogere klassen van de maatschappij. Tegenwoordig is het Versailles parket een patroon dat frequent wordt geleverd en gelegd. Parket Versailles is perfect aanpasbaar aan de grootte van de ruimtes, door het aanpassen van de oppervlakte van het basisvierkant.

5. Het sterpatroon

Het sterpatroon is de perfecte manier om een persoonlijke touch mee te geven aan uw parketvloer. De variaties in stervormen, gecombineerd met de talloze houtsoorten die kunnen worden gebruikt, zorgen immers voor een oneindig aantal mogelijkheden qua sterpatroon.

6. Het kubus patroon

Ook het kubus patroon is een manier om uw parketvloer een speciale touch mee te geven. Vanuit een bepaalde positie bekeken, doet het kubuspatroon driedimensionaal aan. Net als bij het visgraatpatroon is de start bij het leggen van uw parket vloer cruciaal. Ook de afwerking met band en bies is hier veel voorkomend.

Naast deze veelvoorkomende patronen heeft u natuurlijk ook nog andere mogelijkheden, zoals onder meer het ladder patroon en het dambord motief.

U ziet het, de keuze is zeer uitgebreid.

Voor een duidelijk en helder advies op maat kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen +32 (0)89 701 662