PARKET MET VLOERVERWARMING
genotvolle warmte aan jouw voeten
Een veelgevraagde verwarming bij de plaatsing van een parket of houten vloer, is de vloerverwarming. Natuurlijk voelt hout helemaal niet koud aan, wanneer u er blootsvoets op rondloopt, maar in de winter kan geen enkele woning zonder verwarming. Om een stijlvol interieur niet te ontsieren met radiatoren of andere verwarmingselementen, is vloerverwarming de perfecte oplossing. Er zijn wel enkele zaken waarmee u zeker rekening dient te houden, wanneer u een parket vloerverwarming combinatie overweegt. Zo niet, loopt u het risico uw prachtig parket ernstig te beschadigen.
Vermijd plotse temperatuurschommelingen
Wanneer de koude seizoenen zich aandienen, is een eerste, overigens natuurlijke, reactie, om de verwarming helemaal open te draaien. Wanneer u echter houten vloeren op uw vloerverwarming heeft geplaatst, dan is dit zeker af te raden. Hout kan namelijk moeilijk om met te hoge warmtepieken. Deze kunnen zelfs leiden tot krimp en zwelling van het hout, wat uiteindelijk kan resulteren in het ontstaan van scheuren in uw plankenvloer, wat natuurlijk enorme zonde zou zijn. Een perfecte manier om deze problemen te vermijden, is de installatie van een hoogrendementsketel met modulerende eigenschappen. Deze voorkomt namelijk moeiteloos te hoge schommelingen in het water van uw vloerverwarming. Vermijd ook het gebruik van tapijten, karpetten of kasten die tot helemaal onderaan gesloten zijn. Deze kunnen namelijk warmteophoping creëren wat tot verstikking en mogelijke krimp van het hout kan leiden.
Wanneer u deze tips in gedachten houdt, zal u, zonder enige twijfel, lang van uw schitterende parketvloer kunnen genieten.
Kies het juiste parket
Wanneer u op zoek gaat naar de juiste houtsoort voor uw houten vloeren, zal de optie van vloerverwarming een belangrijke rol spelen bij de mogelijkheden die u heeft qua houtsoort en type parket. De beste keuzes die u kan maken inzake het type van uw houten vloer, zijn de rechtstreeks gelijmde, conventionele parketvloeren, zoals mozaïek en 2 of 3-laags parket. Door hun lagere isolatiewaarden, geven deze de warmte namelijk het best door. Indien u toch absoluut een tapisvloer wenst te combineren met uw vloerverwarming, opteer dan voor een 6 of 9mm variant en maak gebruik van een eiken mozaïek tussenvloer.
Mocht u eerder te vinden zijn voor lamelparket of duoplank, dan vindt u gegarandeerd uw gading bij producenten als Hakwood, Meister, Karelia en Haro. Toch dient u er rekening mee te houden dat deze parketvormen 2 krimpcoëfficiënten hebben, waardoor er mogelijk werking kan ontstaan in de planken, waardoor de plank kan splijten of de toplaag los kan komen.
Zoals gezegd is ook de keuze van het juiste hout heel belangrijk. Houtsoorten die heel gevoelig zijn voor vocht, zijn natuurlijk ongeschikt voor gebruik met vloerverwarming. Enkele goede keuzes zijn Eik, Merbau, Afzelia, Afrormosia, Panga-Panga, Padoek, Wengé, Teak en Kambala.
Afraders zijn Beuk, Guatambu, Es, Robijn en Maple.
Zorg voor een correcte opbouw van uw vloer
Wanneer u houten vloeren wil gaan plaatsen op uw vloerverwarming, is het van essentieel belang dat de opbouw van uw vloer en de plaatsing van u parket correct gebeuren. Dit betekent ten eerste dat de verschillende vloerelementen, waaronder de verwarmingselementen, correct moeten worden geplaatst. Vervolgens moeten de vloerdelen ten minste 48u in gesloten verpakking acclimatiseren in de ruimte waar zij moeten worden geplaatst, vooraleer zij op de dekvloer worden vastgelijmd, bij voorkeur met een thermohardende lijm. Let er ook op dat u bij de uitvoering van het opwarmingsprotocol van uw vloerverwarming, de maximum temperatuur beperkt tot 45°C. Hogere temperaturen en te plotse temperatuurschommelingen kunnen uw parket namelijk blijvende schade toebrengen. Dit komt doordat het hout kan gaan uitdrogen, iets wat nefast is voor uw parket. Vocht is namelijk een cruciale factor in het bestaan van hout. Het zal dus belangrijk zijn om de luchtvochtigheid in de kamer altijd onder controle te houden.