Parket op tegels

PARKET OP TEGELS

bestaande tegels uitbreken wordt overbodig

In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, is parket op tegels plaatsen perfect mogelijk en zelfs te verkiezen boven het eerst verwijderen van de tegelvloer. Niet alleen is het uitbreken van een goedgeplaatste tegelvloer een langdurige, dure en zware taak, u loopt ook enkele vermijdbare risico's,  zoals het beschadigen van onderliggend buizenwerk, of het beschadigen van de onderliggende betonlaag, waardoor het nodig wordt om eerst een nieuwe vloer te gieten.

Parket plaatsen op tegels is dan een veel betere keuze. Mits de juiste manier van werken wordt gevolgd, kan elk type parket op deze manier worden geïnstalleerd en kan u zelfs met vloerverwarming werken.

Voorbereiding

Vooraleer te beginnen aan het leggen van de parketvloer, moet de tegelvloer natuurlijk eerst een behandeling ondergaan, die uit drie fasen bestaat. Alles begint met het grondig ontvetten van de vloer, waarna de tegels worden opgeruwd met behulp van een diamantschijf. Dit is nodig omdat de parketlijm zich beter zal hechten aan een ruw oppervlak. Als afronding van het voorbereidend traject wordt de volledige oppervlakte nogmaals ontvet.

 

Het plaatsen van de ondervloer:

Vooral bij het plaatsen van een massief parket op tegels, is een ondervloer een absolute noodzaak. Deze kan worden gelegd in de vorm van een mozaïek parket, houten platen of broodjes en moet vooral de werking van het hout opvangen. Een bijkomend voordeel van de ondervloer, is dat deze een extra isolatielaag biedt. Bij de keuze voor een meerlagen parket is deze stap optioneel, gezien de werking van het hout wordt opgevangen door de verschillende lagen in de planken.

 

Het plaatsen van het eigenlijk parket

Eens de vorige stappen werden afgerond, is het plaatsen van parket een eenvoudige klus, zeker voor specialisten. U kan ervoor kiezen de plankenvloer zwevend te laten leggen of gelijmd. Indien u het parket rechtstreeks op de tegels laat lijmen, dus zonder ondervloer, is een Polyurethaan 2-componentenlijm (of epoxylijm) een absolute noodzaak.

 

De afwerking van uw parket

Net als bij iedere andere parketvloer, is elke afwerking na plaatsing mogelijk en kan u dus opteren voor olie, kleurolie, borstelen of waar uw voorkeur ook naar uit gaat. In veel gevallen wordt echter geopteerd voor een afwerking voor plaatsing met olie/kleurolie en dit met behulp van een oliestraat.

 

Enkele nuttige tips:

  • Bij een parket op tegels, in combinatie met vloerverwarming, opteert u best voor een meerlagenparket met beperkte dikte. Planken met een dikte van 10-15mm zijn de ideale keuze.
  • Hou er rekening mee dat parket plaatsen op tegels, ook inhoudt dat u het vloeroppervlak zal verhogen. Dit betekent dat ook deuren, deurlijsten en dorpels zullen moeten worden aangepast. De specialisten van Gebroeders Janssen nemen niet alleen de deuren voor hun rekening, maar kunnen ook schuine dorpels op maat maken, in dezelfde kleur als de vloer. Op deze manier vermijdt u eventuele opstapjes binnenshuis.