Plankenvloeren

PLANKEN VLOEREN

alle nodige info in zake planken vloeren

Door het rustieke karakter en de brede delen, zijn plankenvloeren de afgelopen jaren zeer populair geworden. Maar wanneer spreken we eigenlijk van een houten planken vloer? En wat is het verschil met een traditioneel parket? We helpen u even op weg.
Plankenvloeren zijn de meest voorkomende vorm van parket en zijn verkrijgbaar in tal van houtsoorten, afmetingen, stijlen en afwerkingen. Gebroeders Janssen heeft een zeer ruim assortiment aan plankenvloeren en vloerplanken in diverse houtsoorten, zoals onder andere eiken planken vloeren, grenen, wengé, teak, bamboe vloerplanken, ...

Net zoals bij parket, worden de delen ook bij plankenvloeren verlijmd of geschroefd op een ondergrond, die bij dit type vloer doorgaans bestaat uit spaanplaat. De vloerplanken kunnen ook zwevend, dus onbevestigd, worden geplaatst, maar zo zal het hout bij te hoge luchtvochtigheid teveel werken, wat nare gevolgen kan hebben voor uw vloer. Gebroeders Janssen kiest er om die reden voor, om plankenvloeren nooit zwevend te plaatsen.

Plankenvloeren voor- en nadelen.Een massieve plankenvloer heeft natuurlijk voor- en nadelen. Zo gaat dit type vloer, indien correct onderhouden, een leven lang mee en zal het uw huis een natuurlijke, klassevol karakter meegeven. Helaas is een plankenvloer een ietwat prijzige onderneming. Niet alleen is het tegenwoordig moeilijk om een mooie, traditionele plankenvloer te bemachtigen tegen een redelijke prijs, deze vergt bovendien ook heel wat aandacht en zal op regelmatige basis moeten worden behandeld en meerdere malen moeten worden geschuurd.

Het is natuurlijk ook perfect mogelijk uw plankenvloer te plaatsen als verouderde parket, dat van nature een getaande en verweerde aanblik heeft. Sporen ven slijtage en krassen hebben dan geen enkele invloed op de uitstraling van uw vloer, waardoor schuren en opnieuw behandelen overbodig worden.

Een belangrijke beperking van plankenvloeren is trouwens dat deze niet geschikt zijn, in combinatie met vloerverwarming.

Plankenvloeren verschillen op een aantal punten van traditionele parketvloeren, waarvan de randen en de afmetingen de voornaamste zijn. Zo hebben massief houten vloerplanken een gemiddelde dikte van 20 mm en een breedte die kan variëren tussen 12 en 24 cm. De randen van de planken, elk uniek in uiterlijk en kleurtint, zijn bovendien voorzien van een tand en groef verbinding.

Net als massief parket, is ook een massieve plankenvloer opgebouwd uit één laag massief hout. Bij deze laatste zijn de houten vloerplanken echter ruwer, wat de slijtvastheid van de vloer, indien correct onderhouden, ten goede komt.

Uw plankenvloer renoveren?

Doorgaans is het renoveren van plankenvloeren heel eenvoudig en volstaat het om de vloerplanken te schuren en te behandelen, om deze terug in hun glorie te herstellen. Gebroeders Janssen verhuurt alle  benodigde schuurmaterialen, zodat u dit makkelijk zelf kan doen. Voor wie deze taak toch liever in de handen van specialisten laat, staat onze renovatiedienst altijd klaar.

Voor een duidelijk en helder advies op maat kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen +32 (0)89 701 662