Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord & Dans Dilbeek

GEMEENTELIJKE ACADEMIE VOOR MUZIEK, WOORD & DANS DILBEEK

boen parket ten top

Hout heeft zijn plaats in elk interieur. Niet enkel in woningen of handelszaken. Ook in plaatsen die door gemeenschappen worden gecreëerd om aan inwoners de kans te bieden hun creatieve talenten te ontwikkelen en ontplooien, brengt deze mooie, natuurlijke materie een meerwaarde. Wanneer de gemeente Dilbeek beroep doet op de expertise van Gebroeders Janssen om hun nieuwe Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord & Dans te bekleden en isoleren, wordt deze uitdaging zonder de minste twijfel aangegaan.

Het resultaat is een culturele locatie waar jong en oud, artiest en toeschouwer, elke keer opnieuw in optimale omstandigheden kunnen genieten van het lokale talent. Met behulp van Boen parket wordt immers een interieur gecreëerd dat het creatieve talent niet alleen faciliteert, maar ook stimuleert.

De opening van de prachtige, nieuwe Dilbeekse Academie in december 2010 is een opluchting voor iedereen die de lokale culturele wereld een warm hart toedraagt. De goedkeuring voor de oprichting van deze nieuwe kunsttempel dateert immers al van april 2000. Door problemen met de bestemming van de gekozen terreinen en het ontdekken van asbest in de grond, zal het echter tot juni 2007 duren vooraleer de zoektocht naar een geschikte architect kan worden aangevat. Intussen groeit het leerlingenaantal gestaag verder en is het elk jaar opnieuw pijnlijk duidelijk dat het oude gebouw onvoldoende capaciteit heeft om de enthousiaste leden te voorzien in hun behoeften inzake ruimte en akoestiek.

De aanstelling van de Italiaanse architect Carlos Arroyo als realisator voor de nieuwe Dilbeekse kunstacademie betekent een ommekeer in het aanslepende dossier. Het speelse, uitdagende ontwerp omvat niet alleen driemaal zoveel lokalen, maar ook 2 hele grote lokalen waar grotere groepen, zoals de lokale harmonie, naar hartenlust samen kunnen repeteren. Natuurlijk heeft een dergelijk instituut meer nodig dan enkel een fabuleus concept. De keuze van de juiste bekleding van vloeren, plafonds en raamwerk is immers niet alleen bepalend voor de akoestiek van de lokalen, maar ook hun comfort en uitstraling.

Gebroeders Janssen bewees in het verleden reeds dat dergelijke opdracht een kolfje naar haar hand is, onder andere met de inkleding van de nieuwe Genkse bibliotheek en de nieuwe faculteit rechten aan de Universiteit van Hasselt. Als bedekking voor de 700m2 grondoppervlakte, wordt gekozen voor parketvloeren, met name een Eik Natuur lamelparket van het merk Boen, dat in strookjes is onderverdeeld.

Niet alleen hebben deze parketvloeren een ongeëvenaarde natuurlijke uitstraling, ze zijn bovendien ook heel onderhoudsvriendelijk en duurzaam.

Specifieke vereisten

Net als elk project heeft ook de Dilbeekse Academie voor Muziek, Woord & Dans zijn specifieke vereisten:

  • Zo is, bij de aanvang van het project, aan de zijkant van de Ballet Zaal enkel een hellend betonnen vlak aanwezig. Met behulp van houten balken en OSB platen creëert Gebroeders Janssen zowel de comfortabele zitplaatsen, als de hiernaartoe leidende trap. Vervolgens worden deze voorzien van Boen parket.
  • Ook voor de tribune is wel iets meer nodig dan enkel een vloer. Met behulp van OSB platen worden vloer en tribune eerst uitgevuld, waarna de op maat ontworpen massieve trapneuzen worden geplaatst en het geheel opnieuw wordt afgewerkt met dezelfde Boen parketvloeren als voor de betontrap werd gebruikt. Het resultaat is een harmonieus en stijlvol geheel.
  • Akoestische isolatie is voor deze culturele tempel van het grootste belang. Daarom worden ook de plafonds onder handen genomen en worden MDF-platen met lifters voorzien.
  • Natuurlijk zijn niet alleen de zalen van belang. Om bezoekers en muzikanten bij aankomst onmiddellijk te laten genieten van de warme uitstraling van het hout, worden ook inkom en loket van gelijkaardig parket voorzien.
  • Het geheel wordt afgewerkt door het plaatsen van passend raamwerk.

Het eindresultaat is een Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord & Dans waar zowel Dilbeek, als Lofra Projects, het zusterbedrijf van Gebroeders Janssen dat alle plaatsingen voor z’n rekening neemt, trots op zijn.